Minder ‘handshake-consulten' dankzij CHN

"Door trechtering komt een patiënt straks direct bij de juiste chirurg uit"

SAP gunde de wereldprimeur van zijn collaborative health network (CHN) aan drie Nederlandse ziekenhuizen. Niet alleen de productiviteit, maar ook de klanttevredenheid zal stijgen dankzij de software, verwacht Aad Storm, directeur van Care4ICT, het shared service center dat het project begeleidt.

De samenwerking tussen huisartsen en specialisten vergroten, patiënten de mogelijkheid geven een afspraak te plannen op een tijdstip dat hen uitkomt en het aantal onnodige onderzoeken verkleinen. Dat is volgens SAP en Accenture allemaal mogelijk met het collaborative health network (CHN), dat zij gezamenlijk ontwikkelden. Care4ICT, een shared service center dat is opgericht door Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en Het Waterlandziekenhuis in Purmerend, ziet er wel brood in en rolt de software voor ketenzorg binnenkort uit.

Aad Storm, directeur van Care4ICT, legt uit dat CHN in eerste instantie ingezet zal worden voor het uitwisselen van informatie tussen ziekenhuizen en huisartsen. Ook kunnen patiënten binnenkort online afspraken maken. "Nu werkt iedere arts nog met zijn eigen agenda. Straks kunnen patiënten die meerdere onderzoeken moeten ondergaan zelf op zoek naar mogelijkheden om hun afspraken te combineren. Zeker als je werkt, kinderen hebt die je op tijd naar school moet brengen of afhankelijk bent van anderen voor je vervoer, is het handig als je niet meerdere keren in een week naar het ziekenhuis hoeft te komen."

Rik Riemens, financieel directeur van het Waterlandziekenhuis, verwacht dat het aantal ‘handshake-consulten' in zijn ziekenhuis gaat dalen dankzij CHN. "Bij een handshake-consult stelt de chirurg zich voor aan de patiënt, hoort zijn verhaal aan en concludeert dan dat hij beter door een collega geholpen kan worden. Of dat er eerst een röntgenfoto gemaakt moet worden. De huisarts kan straks een afspraak voor zijn patiënt boeken en in het systeem aangeven wat de klacht is. Dankzij trechtering komt hij direct bij de juiste chirurg of het juiste onderzoek uit."

Storm vult Riemens aan: "Je verhoogt de productiviteit doordat je optimaal gebruikmaakt van de middelen die voorhanden zijn. Maar je voorkomt ook dat een huisarts een standaardlijstje onderzoeken aanvraagt ‘voor de zekerheid'."

Huisartsen die gebruikmaken van het CHN hoeven straks niet meer te wachten op een briefje van hun ‘waarde collega' uit het ziekenhuis, maar kunnen zelf in het systeem zien wat er met een patiënt aan de hand is.

SOA

CHN is een Service Oriented Architecture (SOA) en staat dus volledig open voor andere platforms. Dit is volgens Riemens essentieel in de zorg. "Wij werken dagelijks samen met huisartsen, apothekers en academische ziekenhuizen. Niet iedereen gebruikt software van SAP. We wilden een platform bieden waarop alle aanbieders van zorg elkaar kunnen ontmoeten, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken of hun systemen wel compatibel zijn."

De software wordt niet aangeschaft door het ziekenhuis, maar kan dankzij samenwerking met ING geleased worden. Aad Storm: "Bij ICT-projecten wordt het budget vaak overschreden. Om drama's te voorkomen hebben we een constructie bedacht waarmee instellingen vooraf precies weten wat ze per jaar gaan betalen. Voor ING was het wel even wennen. Ze zijn daar gewend te werken met contracten waarin het bouwjaar en kenteken van een te leasen object moeten worden ingevuld. Met software gaat het allemaal natuurlijk net even anders."

Dynamisch

De pilot van het project draait in het Waterlandziekenhuis. Wie praat met Riemens heeft al snel door dat het geen toeval is dat de software juist in dit ziekenhuis zijn vuurdoop ondergaat. Vol enthousiasme vertelt Riemens over de dynamische wijze waarop in zijn ‘huis' met patiënten omgesprongen wordt. Beleidsmakers verdiepen zich in de belevingswereld van de patiënt en stellen zijn belang te allen tijde voorop. De afgelopen jaren werd als gevolg daarvan een groot aantal veranderingen doorgevoerd. Zo kwam in de centrale hal van het ziekenhuis niet alleen een apotheek die 24 uur per dag geopend is, maar ook een kapsalon met personeel dat weet hoe bijvoorbeeld een door chemokuren uitgedunde haardos in model gebracht kan worden. Er kwamen lagere stoelen te staan in de wachtkamer van de kinderpoli en juist hogere op de afdeling Orthopedie. Narrowcasting deed haar intrede in de wachtkamers en het steriele wit van de muren werd onderbroken door vrolijk gekleurde lijnen.

"ICT is een extra mogelijkheid om onze klantvriendelijkheid te vergroten en het gemak voor de patiënt te verhogen. Het is geen doel op zich, in onze strategie staat er zelfs helemaal niets over, maar bij alles wat we doen realiseren we ons dat we een dienstverlener zijn. We maken dankbaar gebruik van ICT om onze dienstverlening te verbeteren", zegt Riemens.

Die servicegerichtheid komt voort uit een mentaliteitsverandering bij de patiënt, legt Riemens uit. De mobiliteit van patiënten neemt toe. "Vooral in de regio's Rotterdam en Amsterdam is veel concurrentie tussen ziekenhuizen. Zo'n twintig procent van de patiënten is daar inmiddels mobiel, wat betekent dat ze naar een ander ziekenhuis gaan als ze het idee hebben daar beter behandeld te worden of als de wachttijd daar korter is. Het CHN is een marketingtool waarmee we de patiënt oproepen: kom bij ons."

Bekijk 2008
Magazine
MT ICT Gids
Uitgave
2008
 

Vergelijkbare C-stories

Gerelateerde tags

Geen gerelateerde tags gevonden.

CStories.nl is een uitgave van Adformix.
© 2018 www.cstories.nl - alle rechten voorbehouden.